Boze huizenbezitters spreken opnieuw in over erfpachtplannen

Ondanks de veranderingen die het nieuwe erfpachtvoorstel vooral goedkoper maken, leeft er nog altijd flink wat chagrijn. Vanmiddag lieten 33 boze huizenbezitters bij de besprekingen van de omstreden plannen in de Stopera van zich horen.

Al sinds begin dit jaar is er veel commotie over de plannen van wethouder Van der Burg. Na eerdere protesten paste hij de plannen aan, maar dat is in de ogen van veel huizenbezitters nog lang niet voldoende.

Lees ook: Dossier: Eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam

'Het voorstel is niet aangepast. Er is alleen iets aan de knoppen gedraaid maar de systematiek en de techniek zijn onverantwoord. Het gros van de Amsterdammers wordt nog steeds een oor aangenaaid, maar nu ook per straat, blok en buurt tegen elkaar uitgespeeld', aldus een van de aanwezigen.

Vooral erfpachters in Zuid en Buitenveldert moeten nog altijd flink in de buidel tasten, maar het kan niet ontkend worden dat heel veel andere Amsterdammers er flink op vooruit zijn gegaan met de extra korting. 'Ik vind het een truc van tweedehands autohandelaren', zo zei een van de insprekers.

Lees ook: Woningbezitters spreken in over erfpacht: 'De bank vroeg of ik knettergek was'

Naast de insprekers heeft de wethouder nu ook nog de voltallige oppositie tegen zich, die wil dat het nieuwe plan helemaal wordt doorgerekend voordat er beslissingen worden genomen. Het debat gaat vanavond verder.