Tophotels balen van verdwijnen luxe rondvaartboten

De tophotels van de stad vrezen dat er straks een tekort is aan luxe rondvaartboten. Omdat veel van die schepen door het nieuwe vergunningssysteem straks de grachten niet meer op mogen, is de chique toeristenindustrie bang een belangrijke attractie kwijt te raken.

Nu zijn grotere boten met chique uitstraling nog goed te huren, maar daar dreigt dus verandering in te komen. 'We hebben ze nodig om huwelijken en grotere diners te kunnen doen. En daar is toch wel vraag naar', vertelt Alex van Gastel, general manager van Hotel Pulitzer.

Ook The Grand en het Andaz Hotel zeggen de veelal kleine rederijen graag te behouden voor hun gasten. Net als touroperator René Buyink, die met zijn bedrijf de luxe toeristenmarkt bedient.

Glazen overkapping
'We werken al jaren samen met veel rederijen die heel veel geïnvesteerdhebben in hun boten, om ze duurzamer te maken en flexibel interieur in te bouwen', vertelt Buyink. 'Helemaal gefocussed op kwaliteit en service. Daarvoor in de plaats komen voornamelijk boten met een glazen overkapping. Die zijn toch minder geschikt voor dit segment.'

Verantwoordelijk wethouder Udo Kock zegt in een reactie te onderzoeken of de bijzondere boten alsnog een vergunning kunnen krijgen.