Gemeente ging al eerder de mist in met vergunning voor rondvaartboot

Het is nog altijd onrustig in de Amsterdamse rondvaart. Dat de manier waarop nieuwe vergunningen in april werden uitgedeeld rammelde, was al bekend. Maar nu wordt ook duidelijk dat het daarvoor ook flink mis kon gaan. Casper Wulfers kreeg een vergunning, investeerde een miljoen en plots werd de vergunning hem weer afgenomen.

Hypermoderne schroeven maken de boten van Staets wendbaar genoeg voor de kleinste grachtenbocht, energie komt voor de helft van doorzichtige zonnepanelen en de rompvorm is zo efficiënt dat een electromotortje ter grote van een brandblusser voldoende kracht geeft. Dat leverde niet alleen een bijzondere landelijke subsidie op, maar ook een gemeentelijk certificaat van de gezonde stad.

Lege handen
Ondanks dat de gemeente met het nieuwe vergunningensysteem voor de passagiersvaart bijzondere boten voorrang wilde geven, bleef Staets met lege handen. Terwijl de rederij in 2013 de hoge bouwkosten van in totaal een miljoen euro aandurfde omdat ze een vergunning voor onbepaalde tijd keeg.

Lees ook: Gemeente wacht met rondvaartvergunningen: 'Wij doen nogmaals een extra check

'Vier maanden later kregen we echter een brief echter alweer een brief', zegt Wulfers. De brief is enorm verwarrend. Er staat in dat de in november 2013 verkregen vergunning wordt ingetrokken. Omdat de gemeenteraad in - let op - oktober van dat jaar al had besloten dat alle vergunningen in afwachting van het nieuwe systeem maar tot 2020 geldig mochten zijn.

Wulfers: 'Ja en dan waren wij niet gaan bouwen, die investering hadden we in 4,5 jaar tijd nooit terugverdiend. Ik heb gebeld met Waternet, maar die zeiden dat het wel goed zou komen.' Maar dat feest ging dus niet door.

Onbetrouwbare overheid
Ook in de politiek is gereageerd op de nieuwe fout in dit dossier. Coalitiepartij SP vraagt zich ook af of de communicatie met Staets duidelijk genoeg is geweest, waardoor Wulfers een eerlijke kans heeft gehad. De partij zegt beeldbepalende boten, inclusief innovatie, alsnog een redelijke kans willen geven.

Lees ook: Dossier nieuwe regels rondvaartbranche

Ook coalitiegenoot VVD heeft kritiek en zegt dat het lijkt op een onbetrouwbare overheid. 'Het aantal incidenten in dit dossier begint wel op te stapelen. Er is geen reder die weet waar hij of zij aan toe is. Of er wel of geen vergunning is. Het wordt er niet fraaier op. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock moet met ideeën komen. We gaan zien of het gezonde verstand het wint van de bureaucratie', zegt raadslid Rob de Bruin.

Hoopvol
Wulfers is hoopvol en denkt liever niet aan een ander einde op dit moment: 'Dat betekent dat een miljoen naar de schroot gaat, dat is te bizar voor woorden, dat gaan we niet doen.'