Davy Klaassen vertrekt: een echte aanvoerder verlaat Ajax

Davy Klaassen verruilt Ajax voor Everton. De aanvallende middenvelder groeide de afgelopen jaren uit tot de rots in de branding in het eerste. Met als hoogtepunt de Europa League finale tegen Manchester United. Maar zijn carrière begon wel even anders.

'Ik wil gewoon bij Ajax doorbreken. Ik heb nog niets laten zien natuurlijk. Laat ik eerst maar in Ajax komen', zegt een jonge Klaassen in 2012. Hij behoort dan tot een veelbelovende lichting jeugdspelers van de A1. Klaassen heeft dan al zijn debuut gemaakt in het 1e. Hij scoort in die wedstrijd volgens Ajax traditie. En daar had hij maar 42 seconden voor nodig. 'De jongens vonden het allemaal heel leuk en waren heel enthousiast. Helemaal top!', zegt hij dan over zijn eerste goal.

Op 7 december 2013 scoort Klaassen in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda zijn eerste hattrick in zijn carrière. En zelfs op de training zijn z'n goals prachtig.

Lees ook: Klaassen tekent voor vijf jaar bij Everton

In totaal wordt hij drie keer landskampioen met Ajax 1. Waarvan de laatste keer in 2014 voor hem persoonlijk de mooiste is. 'De vorige waren ook mooi, maar deze is voor mij nog mooier omdat ik een groot aandeel heb gehad.'

Halverwege het afgelopen seizoen laaien er steeds meer geruchten op over een vertrek van Klaassen, hij zou de Eredivisie ontgroeid zijn. 'Het seizoen loopt nog. Ik vind het moeilijk om daar wat over te zeggen nu.'

Uiteindelijk scoort Klaassen 55 goals in 181 duels en gaat voor 27 miljoen nu naar Everton uit Liverpool.