Thierry Baudet: 'Ruim baan voor Airbnb en schaf erfpacht af'

Het Forum voor Democratie wil volgend jaar een plek in de gemeenteraad veroveren. Partijleider Thierry Baudet maakte vandaag al zijn Amsterdamse speerpunten bekend.

Dat deed hij in gesprek met Het Parool. In de krant zegt hij meer vrijheden voor ondernemers te willen. Ook voor omstreden bedrijven zoals Uber en Airbnb. 'Je kunt kritiek op ze hebben, maar uiteindelijk zit daar de innovatie en verdient dit soort bedrijven ruim baan.'

Lees ook: Forum voor Democratie doet mee aan Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen

Daarnaast richt hij zijn pijlen op het doorbreken van het 'partijkartel', wat ook zijn stokpaardje bij de landelijke verkiezingen was. 'Behalve in Den Haag is het kartel nergens zo sterk als hier. Media, fondsen, raden, allemaal gevestigd in Amsterdam. Hier is de plek om onze aanwezigheid te laten voelen.'

Lees ook: 'Hiddema (FvD) nog druk met advocatenpraktijk'

Een ander standpunt is de erfpacht. 'Erfpacht moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat is geen natuurverschijnsel, het kartel houdt dat in stand', zegt Baudet. Andere punten die hij noemt zijn lokale referenda en een vrije schoolkeuze voor ouders.

Nieuwkomers
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart haalde het Forum voor Democratie een kleine zesduizend stemmen in de stad. Dat zou op basis van de vorige gemeenteraadsverkiezingen bijna voldoende zijn voor een zetel.

Lees ook: Waar blijft de Partij tegen de Bierfiets?

Forum voor Democratie is niet de enige nieuwkomer die nu al een serieuze kans lijkt te maken op een of meerdere raadszetels. Ook Artikel 1 van Sylvana Simons wil meedoen. Deze partij kreeg veel stemmen in Zuidoost bij de Tweede Kamerverkiezingen. Artikel 1 moet nog wel op zoek naar een nieuwe naam.

Lees ook: GroenLinks grootste in Amsterdam, DENK op vier na grootste

Of DENK ook meedoet, is nog niet zeker. Deze partij werd in maart de op vier na grootste in de stad.