Politiechef 'op tournee' om hoofddoekdebat

Waarschijnlijk had de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg niet voorzien dat de uitspraken om de hoofddoek mogelijk toe te staan bij het politie-uniform, zo veel teweeg zouden brengen. Intern is een felle discussie ontstaan, waardoor Aalbergsberg in een week tijd al zijn teams bezoekt en met hen in debat zal gaan. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Aalbersberg had eerder in diezelfde krant laten doorschemeren dat hij voorstander is van meer diversiteit binnen de politie, en daarom overweegt een hoofddoek bij vrouwelijke agenten toe te staan. Nu mag dat niet, omdat agentes een neutrale uitstraling dienen te hebben. Geloofsuitingen zijn daarbij uit den boze. 

Lees ook: Hoofddoek bij politie-uniform of niet? Politiek is verdeeld

Binnen het korps heerst het gevoel dat allochtonen voorgetrokken worden, 'zowel binnen als buiten onze organisatie gaat het er fel aan toe', zei Aalbersberg tegen het AD. Desondanks houdt hij vast aan zijn standpunt. Volgens hem herkent niet iedereen zich in de politie en is dat met name in grote steden een probleem.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mogen agenten wel met hoofddoek lopen.

Lees ook: 'Ik wil graag bij de politie werken, maar niet zonder hoofddoek'

Eerder besloot een wijkagente een hoofddoek om te doen om de reacties te peilen, maar haar verschijning riep veel weerstand op. Ook de VVD en CDA hekelde de actie van de agente, die volgens het korps alleen handelde. Zij zijn met haar in gesprek gegaan.