Twee woontorens bij Sloterdijk voor middeninkomens en studenten

De gemeente wil twee woontorens bij Sloterdijk voor mensen met een middeninkomen en studenten. Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) is dat broodnodig om het gat tussen de sociale huur en vrije markt te dichten.

In de torens moeten, als het aan de gemeente ligt, 133 woningen komen van minimaal 65 vierkante meter voor mensen met een middeninkomen. De prijs zal tussen de 711 en 971 euro komen te liggen en mag de aankomende 25 jaar niet worden verhoogd. 

Daarnaast komen er zo'n tweehonderd studentenwoningen in de torens en mogen er 105 woningen komen die in de vrije sector vallen. De aantallen zijn richtlijnen van de gemeente en kunnen nog veranderen in het uiteindelijke plan. 'Er zijn veel mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een woning die op de vrije markt beschikbaar komt', aldus de wethouder. Daar wordt met dit plan op ingezet. De gemeente is nu op zoek naar een partij die het plan kan gaan realiseren.

Lees ook: Enquete woningmarkt: Amsterdammers willen vooral meer sociale huurwoningen

De woontorens passen in het onlangs vastgestelde actieplan 'meer middeldure huurwoningen'. Daarmee wil de gemeente 1500 extra middeldure huurwoningen per jaar realiseren. Speciaal voor mensen die maximaal 52.000 euro per jaar verdienen. 

Niet alleen bij Sloterdijk komen er nieuwe woningen voor deze doelgroepen. Bij de NDSM-werf in Noord werken Amsterdam Waterfront en Woonstichting De Key aan 309 starterswoningen die tussen de 500 en 700 euro moeten gaan kosten. Voor dat geld krijg je een optrekje van dertig tot vijftig vierkante meter. De bouw start aan het einde van dit jaar, vanaf 2019 kunnen de eerste bewoners erin. 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie