VVD: Laat vervuilers met laag inkomen afvalstoffenheffing betalen

Als het aan de VVD ligt komen vervuilers binnenkort niet meer in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing (AFV).

Amsterdammers met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen voor verschillende gemeentelijke belastingen, waaronder de AFV dus. 'Bij vervuilers kun je denken aan mensen die hun afval verkeerd hebben geplaatst of rotzooi op straat hebben gegooid', aldus VVD-raadslid Rik Torn. Mensen die een boete krijgen voor deze vergrijpen moeten uitgezonderd worden van de kwijtschelding vindt de partij.

Eenpersoonshuishoudens betalen 235 euro afvalstoffenheffing per jaar, meerpersoonshuishoudens 313 euro. 'Dat doen we voor een schone stad, maar we betalen ook voor de mensen die kwijtschelding ontvangen', zegt Torn. Juist die mensen zouden netjes om moeten gaan met afval meent hij.

De stad moet een stuk schoner volgens Torn. 'Daarom moeten we alle middelen aangrijpen om dit te bewerkstelligen. Naast veel betere handhaving en meer afvalbakken is dit een van de mogelijkheden.'