Valerio: 'Verwende Amsterdammer moet niet zo janken'

'Ik vind dat de verwende Amsterdammer niet zo moet janken.' Dat zegt BNN-presentator Valerio Zeno in Mokum Magazine. Valerio werd gevraagd hoe hij tegen actuele zaken in de stad aankijkt, als hij op de burgemeestersstoel zou zitten.

Valerio reageerde met zijn opvallende uitspraak op het feit dat Amsterdammers vaak moeten staan in de tram. 'Zolang oudere en minder valide mensen kunnen zitten, kan de rest best eventjes staan. Het is geen tien uur durende vlucht naar Calcutta, dus dit overleef je ook nog wel.'

In de gracht plassen
Er worden de presentator verschillende kwesties voorgelegd. Zo ook dat er trapjes komen bij de grachten in de binnenstad, zodat dronken toeristen er makkelijk uit kunnen klimmen. 'Ik snap best dat je ooit een keer in de gracht wilt plassen, want dat klettert gewoon lekker', zegt de 33-jarige presentator. Hij vindt het dan ook een goed idee dat de trapjes er komen. 'Meer kun je volgens mij niet doen. Of moeten we ook nog reddingsboeien uitdelen op Schiphol?'

Oude zeikerd
Al langer is er een discussie gaande over de drukte in de stad, met name in het centrum. Er zijn ook maatregelen vanuit de politiek gekomen. Zo worden het aantal feesten tijdens Gay Pride ingeperkt en verdwijnt de kermis op de Dam in 2019. Ook daarover heeft Valerio zijn ongezouten mening klaar. 'Misschien ben ik nu ook een oude zeikerd, maar die kermis op de Dam is een gedrocht. Ik kijk uit naar de dag dat de Dam een leefbaar plein wordt. Het is nu ijskoud en armoedig.

Vergrijzen
Het interview is naar aanleding van Valerio's nieuwe programma Valerio4Ever, waarin hij er achter probeert te komen hoe je zo oud mogelijk kan worden. Voor eerdere tv-programma's reisde de presentator de hele wereld over. 'Nu houd ik echt van wereldsteden, maar zonder eigenwijs te zijn en zonder oogkleppen op vind ik Amsterdam de allermooiste stad waarin ik graag wil vergrijzen', besluit hij.